JoJo naar Kastanjehof

SASSENHEIM, 19 juni 2024 – Teylingen wil de Kastanjehof aan de Doctor De Visserlaan gaan verhuren aan de JoJo. Die zit nu op het Hortusplein in de voormalige Hoogvliet, maar zal daar weg moeten vanwege de herontwikkeling van dit gebied.

De Kastanjehof heeft de afgelopen jaren gediend als noodlocatie voor het Kindcentrum het Sterrenwerk. Al voor de school erin trok, waren er plannen de grond te verkopen, het gebouw te slopen en op het vrijgekomen terrein woningen te bouwen. Die woningbouwplannen gaan nu opnieuw de ijskast in omdat de JoJo onderdak nodig heeft. De JoJo is zelf op zoek geweest naar alternatieve ruimte, maar kon die niet vinden. De gemeente schoot hen te hulp met dit aanbod vanwege de belangrijke maatschappelijke bijdrage van de JoJo, die maximaal vijf jaar in de Kastanjehof mag blijven. In die vijf jaar gaan de gemeente en de JoJo samen op zoek naar permanente huisvesting.

De JoJo bestaat onder andere uit een weggeefwinkel, een repaircafé, een fietsenwerkplaats, een naaiatelier en ruimte voor creatieve ontplooiing. Het is een ontmoetingsplek, waar inwoners wekelijks gratis kunnen eten. Er is ruimte voor initiatieven en activiteiten vanuit de samenleving, andere organisaties en creatieve ondernemers. Daarnaast is er plek voor de dagbesteding van de GGZ Rivierduinen. De JoJo heeft zowel een functie als algemene voorziening voor kwetsbare inwoners, als van een circulair ambachtscentrum. Naast het sociale aspect is er ook veel aandacht voor duurzaamheid en circulariteit.

De Kastanjehof is, zo zegt de gemeente, een goede plek voor de JoJo. Het is dichtbij de huidige locatie en bovendien goed bereikbaar en toegankelijk. De gemeenteraad is per brief door het college op de hoogte gesteld van de plannen.