“Land van Ons” niet blij met pachtkwestie en stelt gemeente aansprakelijk voor schade

WARMOND, 5 februari 2025 – De buren van de Boterhuispolder, Land van Ons in de Vrouw Vennepolder in Oud Ade, zijn niet blij met de gebeurtenissen in de Boterhuispolder. Zij maken als buren en namens meer dan 30.000 leden van de burgercoöperatie Land van Ons bezwaar tegen het besluit van de gemeente om de grond aan een andere pachter te gunnen. Foto Meta Knol

Land van Ons bezit 32 hectare grond in de Vrouw Vennepolder, naast de Boterhuispolder. Op dat land wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mogelijkheden voor de landbouw van de toekomst in veenweidegebied. De Boterhuispolder is een belangrijk referentiegebied in het onderzoek. Om het onderzoek te laten slagen, is het volgens Land van Ons essentieel dat landbouw in de Boterhuispolder strikt biologisch blijft. Volgens hen werkt de nieuwe pachter niet strikt biologisch en dat kan schade opleveren voor het onderzoek, waarvoor men dan de gemeente aansprakelijk wil stellen.

Land van Ons zegt verder niet te begrijpen waarom in de aanbestedingscriteria niet is opgenomen dat de pachter een biologische boer moet zijn, dan wel dit wil worden. Gezien het beleid van Teylingen had men dit wel verwacht. Actief pacht- en grondbeleid is een sterk instrument, zo zegt Land van Ons. Zij zien in andere gemeentes openbare aanbestedingen waarbij gestuurd wordt op natuurvriendelijke landbouw.

Op grond van bovenstaande maken zij namens meer dan 30.000 leden van deze burgercoöperatie en als buren van de huidige pachters van de Boterhuispolder bezwaar tegen het besluit de pacht aan een niet biologische boer te gunnen. Land van Ons wil dat het besluit herzien wordt.

Land van Ons gunt de pacht van haar eigen percelen op grond van goede plannen voor herstel van biodiversiteit. Zo wil de organisatie bijdragen aan realisering van het landelijke streven van minimaal 15% biologische landbouw in 2030. Biologische landbouw, die volgens Land van Ons de Nederlanders helpt aan een gezonde bodem en voedsel, aan schone lucht en schoon (drink)water. Daarnaast draagt biologische landbouw bij aan de oplossing van ons stikstofprobleem, aldus Land van Ons.