Nationale Molendagen: Zwanburgermolen per salonboot (video)

TEYLINGEN, 11 mei 2024 – Vandaag en morgen zijn de Nationale Molendagen. In Teylingen doen totaal zeven molens mee, een in Voorhout en zes in Warmond. Vrijwilligers van de Teyding pakten het voetveer De heere Schouten vanaf Koudenhoorn en gingen over ’t Joppe naar de Zwanburgermolen aan de Leede in Warmond.

Op die Zwanburgermolen werken drie molenaars. Een vierde is als leerling in opleiding. Bij toerbeurt vangen zij dit weekend de bezoekers op die door het meer dan honderd jaar oude voetveer – een salonboot – bij de molen worden afgezet en opgehaald. De schippers doneren de vrijwillige bijdrage van de passagiers aan de voedselbank.

De Zwanburgermolen werkt nog echt. Het Hoogheemraadschap geeft aan wanneer hun gemaal het niet meer kan bijhouden door sterke regenval. En dan wordt de molen aangezet. Die molen heeft overigens een enorme overcapaciteit. Oorspronkelijk was de Zwanburgerpolder namelijk veel groter dan nu. Een deel is in de jaren zestig van de vorige eeuw afgegraven en is nu bekend als de plas ’t Joppe.
In de molen zit ergens een verborgen zolder, waar in de tweede wereldoorlog onderduikers zaten. In de kamer van de molenaar, op de begane grond, zit nog een originele bedstee. In de molen zijn op de diverse verdiepingen kleine exposities van bijvoorbeeld schaatsen en gereedschappen. Aan de hand van een model van een molen legt de molenaar je ook het een en ander uit over de verschillende standen van de wieken en de betekenis ervan.

Wil je weten in welke molens in Teylingen je morgen nog terecht kunt? Klik dan hier.