Nieuwe huiszwaluwentil op Koudenhoorn: nesten ter adoptie aangeboden

WARMOND, 24 januari 2023 – Op het recreatie-eiland Koudenhoorn staat sinds december een gloednieuwe huiszwaluwentil. Alleen de (kunst)nesten moeten er nog aan opgehangen worden. Vogelliefhebbers kunnen nesten adopteren. Foto’s Henk Keijzer

Er zijn zowel enkele als dubbele nesten in de aanbieding. Met het geld dat de adoptie opbrengt worden de nesten aangekocht en onderhouden. Ook het ringen van de zwaluwen wordt zo bekostigd.
In de buurt van de til wordt een bank geplaatst op een dusdanige plek dat het in- en uitvliegen van de zwaluwen goed te bekijken is.

Waarom die til?
Sinds de jaren zestig is maar liefst 75 procent van de huiszwaluwen verdwenen. In Warmond stond tot een jaar of tien geleden een oude loods waarin een grote kolonie zat. Deze moest echter wijken voor nieuwbouw. Dicht bij de nieuwbouw werd een zwaluwentil geplaatst, maar de kolonie die daar een thuis vond, is aanzienlijk kleiner dan de voormalige oude loods-kolonie. Vandaar het idee om ook op Koudenhoorn een zwaluwentil te plaatsen. Als de zwaluwen in het voorjaar uit Afrika terugkeren, zien ze ineens een geheel nieuw zwaluw-appartementencomplex. Het Natuurontdekkingcentrum Koudenkoorn (NOCK), de initiatiefnemer van de huiszwaluwentil, hoopt dat zich snel een kolonie vestigt in de nesten aan de nieuwe til. Daardoor zal het aantal huiszwaluwen in Warmond dan weer toenemen.

De bouw
Dankzij de inzet van vrijwilligers, de materiële bijdrage van enthousiaste Warmondse ondernemers en steun van de Vogelbescherming en de Stichting Natuurvrienden Koudenhoorn, kon de nieuwe zwaluwentil in de afgelopen maanden worden gerealiseerd. Nu de nesten nog. Het NOCK verwacht dat de 42 nesten vlot zullen worden geadopteerd gezien de prijzen. Voor een periode van vijf jaar kost een enkel nest euro 19,99 en een dubbel nest 35 euro. Degenen die een nest willen adopteren kunnen mailen naar info@koudenhoornontdekken.nl .
De officiële opening staat gepland voor 11 maart.


De (kunst)nesten worden straks opgehangen aan de witte houten randen van de til

Advertentie