Noeleen Berkhout-Byrne geridderd

VOORHOUT, 5 juni 2024 – Burgemeester Carla Breuer heeft vanmiddag een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw N.C. (Noeleen) Berkhout-Byrne (66) uit Voorhout. Zij werd Ridder. De uitreiking vond plaats tijdens een symposium, dat ter ere van de pensionering van mevrouw Berkhout-Byrne werd georganiseerd bij het LUMC. Foto’s Henk Keijzer

Mevrouw Berkhout-Byrne is sinds 1982 werkzaam als dialyse verpleegkundige/verpleegkundig specialist nefrologie. Dit medisch specialisme houdt zich bezig met het onderzoek, de diagnose en behandeling van nierziekten. Omdat zij geruime tijd gedaan heeft, heeft zij ook vele patiënten begeleid en gevolgd, soms over tientallen jaren tijd. Onder de patiënten staat zij bekend als zeer zorgzaam en uitermate deskundig.

Berkhout is wegbereider geweest voor het vak van verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist nefroloog, is nu onmisbaar in de zorg voor nierpatiënten. Berkhout is zowel nationaal als internationaal zeer gewaardeerd vanwege haar toewijding, kennis en vaardigheden op het gebied van nierfalen en dialyse. Zij heeft niet alleen bijgedragen aan de zorg voor nierpatiënten in het LUMC, maar ook aan de positie van verpleegkundig specialisten in de geneeskunde in het algemeen. Voor menig verpleegkundige is zij een inspirerend voorbeeld gebleken hoe je je kunt ontwikkelen tot specialist.

Berkhout schreef diverse wetenschappelijke artikelen over de behandeling van oudere patiënten met nierfalen die zijn gepubliceerd in internationale peer-reviewed tijdschriften.
Ze sprak ook op congressen in Nederland en daarbuiten, waaronder het internationale congres van dialyse- en transplantatieverpleegkundigen in 2024 en in 2023 The European Dialysis and Transplant Nurses Association/European Renal Care Association. In 2014 heeft zij de Maria ter Welle Prijs ontvangen voor inzet die zij getoond heeft om de nefrologische zorg te verbeteren voor oudere nierpatiënten. De Maria ter Welle Prijs is een initiatief van de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting die in principe jaarlijks wordt toegekend.
Daarnaast was zij lid van gewaardeerde onderzoeken zoals het COPE-onderzoek (Cognitive Decline in Older Patients with End-stage Renal Disease) en het POLDER-onderzoek (Pathway for Older Patients Reaching End Stage Renal Disease).
Ze werkte verder onder andere aan de Ontwikkeling van het Nefrogeriatrisch Zorgpad, dat bijdraagt aan de verbetering van de levenskwaliteit van oudere patiënten met nierfalen en begeleidde zelfhulpgroepen.

Berkhout speelde ook een voortrekkersrol bij het ontwikkelen van nieuwe initiatieven die patiënten helpen een actievere rol te spelen in hun eigen ziekteproces en zo meer grip te krijgen op hun eigen situatie.
Ten slotte droeg ze ook bij aan de ontwikkeling van de ‘3 goede vragen’ voor nierpatiënten, een landelijk project van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, bedoeld om patiënten beter voorbereid het gesprek met de arts aan te doen gaan.