TEYLINGEN, 7 maart 2024 – Op dit moment wordt onderzocht of Teylingen een Knarrenhof kan krijgen in de geplande nieuwbouwwijk op het Langeveldterrein in Sassenheim. Maar dan moeten er ook mensen zijn die er willen gaan wonen. Daarom is er op 25 maart een informatieavond gepland. Impressie hierboven: Van Wilsum Van Loon Architectuur & Stedenbouw
Er is een landelijke Knarrenhof-organisatie die lokale initiatiefnemers ondersteunt en de ingewikkelde dingen voor ze regelt, zoals de architectuur en allerlei juridische zaken. In het Teylingse geval betekent dit dat die landelijke organisatie in gesprek is met Stek en de gemeente Teylingen over inpassing van het Knarrenhof Teylingen in de nieuwbouwwijk op het eerder genoemde Langeveldterrein aan de Hoofdstraat in Sassenheim.
De lokale initiatiefnemers, door de stichting Knarrenhof trekkersgroepen genoemd, zijn er vooral om lokaal rond te kijken naar plekken waar zoiets gerealiseerd kan worden. Daarnaast proberen ze mensen voor een dergelijk project te interesseren en te enthousiasmeren. Want als er niemand wil wonen, komt er natuurlijk geen Knarrenhof.
De Teylingse trekkersgroep bestaat uit (van links naar rechts) Martine de Ket, Tineke van Galen, Carla Frese, Heleen Klok en Kees Faber. Nadat de gemeente hen had verteld over een mogelijke plek binnen het Langeveld-project, heeft de trekkersgroep die optie neergelegd bij de landelijke organisatie en die zijn er dus mee aan de slag gegaan.
De trekkersgroep heeft voor de informatieavond op 25 maart de grote zaal van het Onderdak in Sassenheim geregeld. De inloop is vanaf 19.00 uur en de avond zelf begint om 19.30 uur. De landelijke organisatie en de trekkersgroep zijn aanwezig. Er wordt informatie verstrekt en natuurlijk is er volop gelegenheid om vragen te stellen of je op een lijst te laten zetten. Klik hier als je meer wilt lezen over het Knarrenhof.
Hoe ziet het eruit?
Over het algemeen wordt een Knarrenhof bewoond door mensen die niet willen vereenzamen, bereid zijn om anderen samen te werken, anderen willen helpen en er ook voor open staan om zelf hulp van anderen te ontvangen wanneer dat nodig is. Knarrenhoffers richten zich op onderlinge verbinding en verbinding met de buurt. Mensen moeten zich wel aangetrokken voelen tot een dergelijke woonvorm. Daarom voert de landelijke organisatie gesprekken met aspirant bewoners.
Het gebouw zelf moet besloten zijn, een soort hofje dus. Meestal zijn het 24 wooneenheden, met een gemeenschappelijke ruimte en een gemeenschappelijke tuin. Maar het gaat, zeker in het drukke Westen, niet altijd om uitsluitend grondgebonden woningen. Het kan ook in gestapelde bouw, maar dan wel in een besloten vorm. Op de foto hieronder ziet u de Groene Hof in Gouda die aan deze omschrijving voldoet.
In Teylingen wil men graag proberen om naast de betaalbare en wat duurdere appartementen, samen met Stek ook een aantal sociale huurappartementen te realiseren.
Hierboven de Groene Hof (Knarrenhof) Gouda. Foto Kees Faber
Op deze plek staat de Knarrenhof in Teylingen op dit moment ingetekend. Luchtfoto Hubert Heuzen