Open Kloosterdag dit jaar ook in BNS

VOORHOUT / REGIO, 2 juni 2024 – Op zondag 9 juni is het Open Kloosterdag. Die wordt eens per twee jaar georganiseerd, met als doel het onder de aandacht brengen van religieus leven. Ook Buitenplaats Nieuw Schoonoord (BNS) in Voorhout doet dit jaar mee. Foto’s HKV

Dat gebeurt onder de regie van de broeders van de Congregatie Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten. Zij heten belangstellenden vanaf half drie welkom aan de Rijnsburgerweg 4 in Voorhout. Om drie uur is er een korte viering met woord en gebed in de kapel van de BNS. Daarin wordt dankbaarheid getoond voor het werk dat door religieuzen wordt verricht. Met verontschuldigingen voor datgene dat in het verleden is fout gegaan en gedaan. En met de bede dat het goede werk zal kunnen worden voortgezet.

Daarna ontmoeten de aanwezigen elkaar in de Casparzaal met koffie en thee. Hier zal een presentatie gegeven worden over de verschillende werken van kloosterlingen in en uit onze streek. De bijeenkomst afgesloten met een wijntje of een frisje. Iedereen is van harte welkom bij deze ontmoeting.

Kloosterlingen hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van de Bollenstreek. De monnik Willibrordus bracht hier in de zevende eeuw het christendom. Jeroen heeft gezorgd dat het geloof vaste voet aan de grond kreeg. Door de eeuwen heen zijn er in tal van plaatsen grotere en kleinere abdijen, kloosters en communiteiten van religieuzen gesticht. Meest opvallend zijn de abdij Leeuwenhorst in Noordwijkerhout en die van Rijnsburg geweest. Maar ook broedergemeenschappen in Noordwijkerhout, Noordwijk en Voorhout. Kloosterzusters hebben in vrijwel elk dorp in de streek gewerkt. Zij droegen en dragen met name veel bij aan zieken- en ouderenzorg en onderwijs. Met de ontkerkelijking dreigen de kloosterlingen uit de samenleving te verdwijnen. Maar er zijn nog steeds congregaties die zich richten op hulp aan de medemens.

Ziekenzorg