Open Monumentendag uitbundig gevierd

TEYLINGEN, 11 september 2022 – De landelijke Open Monumentendag is dit weekend in alle drie de dorpen van Teylingen uitbundig gevierd. Gebouwen waren geopend, er konden tentoonstellingen worden bekeken en er was zelfs een festival. Beeldmateriaal: Hubert Heuzen, Rose Marie Keijzer, Edwin van der Wijngaard.

Klik op de naam van het gewenste dorp om meer te lezen en de foto’s te bekijken:
SASSENHEIM
VOORHOUT
WARMOND

Sassenheim
De Stichting Oud Sassenheim (SOS) pakte zaterdag groots uit met een “Jacobafestival” in de binnenring van de Ruïne van Teylingen. Er werden twee vertel-, muziek-, zang- en toneelvoorstellingen opgevoerd over het leven van Jacoba van Beieren, gespeeld door Marleen van Leeuwen, met medewerking van Harmonievereniging Crescendo, het Voorhouts Kamerkoor en toneelvereniging Pankras. Pankras voerde het wagenspel ”Eén brood en twee vissen” op. Het publiek zat in de open lucht op strobalen en bankjes. Bouwhistoricus Jeroen van der Werf vertelde vervolgens over het onlangs afgeronde onderzoek naar de donjon van de Ruïne van Teylingen. Het Jacoba van Beierenfonds had voor de organisatie van dit evenement een cheque van 1500 euro voor de SOS. Die werd tijdens het evenement door voorzitter Frans Heemskerk overhandigd aan SOS-voorzitter Pop.

Naast een bezoek aan dit festival kon men terecht in de Oude Dorpskerk, het Oude Koningshuis, de parktuin van Huis Ter Leede en de tot wooncomplex herbestemde voormalige bollenschuur van Papendrecht en Van der Voet, nu “Monte Carlo” geheten. Tot slot kon de toren van de Pancratiuskerk tot aan de klokken worden beklommen. Die tocht werd beloond met een mooi uitzicht over Sassenheim.

Voorhout
De activiteiten in Voorhout concentreerden zich zaterdag rond het kerkelijk centrum van het dorp. Niet zo gek als je bedenkt dat de oorsprong van Voorhout voor het eerst is vastgelegd op 6 mei 988 met de schenking van de kapel van Foranholte aan de abdij van Egmond. De Open Monumentendag werd in Voorhout geopend door de wethouders Hooij en Wietsma, die gezamenlijk de vlaggen hesen op het kerkplein. Daarvoor was een officiële bijeenkomst in de Roef en kregen de dames de eerste twee exemplaren van een nieuw speldje van de Historische Kring Voorhout (HKV) met het wapen van Voorhout erop. Het publiek kon terecht in de Kleine Kerk, het Boerhaavetuin, de Bartholomeuskerk en de pastorie. In de Bartholomeuskerk werd een presentatie gegeven over de kerkelijke geschiedenis van Voorhout. Daarnaast was de collectie bid- en gedachtenisprentjes van de HKV te zien. De kerktoren kon worden beklommen. In de Boerhaavetuin werden rondleidingen gegeven. Een aantal HKV-leden ging met de bus op excursie om monumenten elders te bekijken.

Warmond
In Warmond konden bezoekers zowel zaterdag als zondag terecht bij een groot aantal monumenten. Op de buitenplaats Vroenhof kon het publiek een wandeling maken en genieten van producten uit eigen tuin. De kerken waren open, ook de kapel van het voormalige Mariëngaerde. In de PKN-kerk waren diverse concerten. In het Oude Raadhuis van Warmond kon men de politiecellen bekijken en wie de Zwanburgermolen wilde bezoeken, werd gratis overgezet door de salonboot De heere Schouten. Ook de Broekdijkmolen was open. Daar vonden niet alleen rondleidingen plaats. Bezoekers konden ook gerookte ganzenborst proeven, een lokale lekkernij. In de Roekenhof werd een dubbeltentoonstelling geopend met informatie over de archeologie in Warmond en met oude foto’s van het dorp.
Het thema van de Open Monumentendag 2022 was “Duurzaamheid”. Daarom schreef Eppo van Bolhuis van de Vroenhof samen met Clara Leenstra het boekje “Neostijlen en Duurzaamheid”. Daarin komen de in Warmond voorkomende bouwstijlen uit de 19e en 20e eeuw aan de orde en wordt uitgebreid aandacht besteedt aan diverse aspecten van duurzaamheid bij bouwen en wonen in deze periode. In het boekje, dat gratis verkrijgbaar is bij de VVV op de Gemeentehaven en Boek Kado Enzo (Dorpsstraat 106) is ook een rondwandeling langs diverse monumenten en bouwstijlen opgenomen. Op is op.