Open Monumentendag Warmond: loeiend erfgoed, serene rust in monumenten (video’s)

WARMOND, 10 september 2023 – Met drie verschillende routes langs monumenten werd in Warmond Open Monumentendag twee dagen lang uitbundig gevierd. Beeldmateriaal Rose Marie en Henk Keijzer

De zogenaamde Dorpsroute voerde de bezoekers langs tal van monumenten in het dorp. Daar was van alles te doen. Rondleidingen, concerten en tentoonstellingen. Het levend erfgoed, onder andere een aantal lakenvelders, stond in het weiland bij het ooievaarsnest.

De Polderroute bracht bezoekers naar het Lage Land aan de overkant van de Kagerplassen. Daar konden boerderijen worden bezocht om ons levend erfgoed te aanschouwen, maar ook een aantal molens en het rechthuis in Zevenhuizen. Dat laatste monument was volgens diverse fietsers moeilijk te vinden.

De Waterroute voerde over de plassen en naar de Zwanburgermolen. Het goede doelen schip de Hylke Tromp, een historisch zeilend bedrijfsvaartuig, deed zijn rondjes en de salonboot De heere Schouten pendelde vanaf het Joppe naar de Zwanburgermolen.

Warmond kon goed invulling geven aan het thema van deze Open Monumentendag “Levend Erfgoed”. Op de Sophiahoeve aan de Wasbeeklaan werden rondleidingen gegeven in de kaasmakerij en in de stallen bij de blaarkopkoeien. In het Lage Land konden bezoekers terecht bij de Lakenvelderboerderij en bij Boerderij Boterhuys, waar diverse oude rassen aanwezig zijn. En ook rond het ooievaarsnest in het dorp liep, zoals eerder vermeld, levend erfgoed.

Een bijzonder aspect van de Warmondse Open Monumentendag is dat er ook altijd heel veel varende monumenten aanwezig zijn. Dat komt vanwege het nautische evenement “Warmondse Schippertjesdagen” dat synchroon loopt met de tweedaagse viering van Open Monumentendag.

Advertentie