Ophef over vlag met Hitlerquote in Voorhout

VOORHOUT, 11 juni 2021 – UPDATE Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) heeft vrijdag via Twitter haar afschuw uitgesproken over een vlag met daarop een quote van Hitler, die bij een huis aan de Jacoba van Beierenweg in Voorhout wapperde. De vlag leek bedoeld als een protest tegen de coronamaatregelen. Na tussenkomst van de politie is de vlag inmiddels weggehaald.

De #hartvoorvrijheid verwijst naar Lijst 30, de politieke partij waarmee coronascepticus Willem Engel tevergeefs aan de Tweede Kamerverkiezingen meedeed. Het CIDI noemde het gebruik van de Hitlerquote schandelijk en smakeloos en stelde dat de gemeente volgens omwonenden geen aanleiding ziet om de vlag weg te halen.

Fractievoorzitter Monique de la Rie van de VVD riep via Twitter op tot een adequate reactie van de gemeente Teylingen en burgemeester Carla Breuer. Ze kreeg daarvoor bijval van D66 en de PvdA. De gemeente liet vrijdag via Twitter weten de vlag met tekst ook ongepast te vinden en er krachtig afstand van te nemen. “We hebben helaas geen juridische grondslag om deze te verwijderen. De politie is op dit moment in gesprek met de bewoner om hem/haar te bewegen de banner weg te halen”, zo zei de gemeente.

Dit heeft dus uiteindelijk effect gehad. De vlag is inmiddels vervangen voor een ander exemplaar met een nieuwe tekst. Er hang nu een vlag met de tekst ‘Zelf nadenken, wij maken ons #hartvoorvrijheid’.

Advertentie