Opsporing strafbare feiten: cameratoezicht bij station Sassenheim

SASSENHEIM, 28 juli 2022 – Op 4 augustus wordt op het terrein voor station Sassenheim een camera geplaatst voor de duur van maximaal zes maanden. De beelden worden gebruikt voor de opsporing van strafbare feiten. Archieffoto Edwin van der Wijngaard

In de periode tussen april en half juni is het aantal diefstallen bij het station met bijna 60% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In een memo aan de gemeenteraad laat de burgemeester weten dat er al enige tijd is er sprake van voertuigcriminaliteit bij auto’s die geparkeerd staan in de P+R van station Sassenheim. Er wordt in auto’s ingebroken en er worden auto’s gestript. Dat wil zeggen dat er onderdelen vanaf worden gehaald als bumpers en lampen met als doel deze te verkopen. Naast auto-inbraken zij er ook fietsendiefstallen
Er is op diverse manieren geprobeerd deze criminaliteit te stoppen, Zo werd in november nog een anti-autokraakcampagne gedaan. Maar vooralsnog zijn deze maatregelen niet voldoende gebleken, zo zegt de burgemeester.

In juli is deze anti-autokraakcampagne opnieuw gestart en hij gaat door tot in september. Boa’s en politie controleren vaker en doen flyers onder ruitenwissers van auto’s om eigenaren te waarschuwen. Verder staat er een banner met daarop de tekst “let op, inbrekers actief”. Ook is middels persberichten en berichtgeving op sociale media ingezet op bewustwording van de gebruikers van de parkeergarage. Daar komt nu dus, op advies van de politie, de camera bij. De beelden worden maximaal 28 dagen bewaard. Middels bordjes worden bezoekers van het terrein geattendeerd op het cameratoezicht.

Tussen april en half juni werden er zeven fietsen gestolen, een auto en een ander vervoermiddel. Vijftien keer werd een auto gekraakt of werden er onderdelen vanaf gesloopt. Daarnaast werden voorwerpen uit of vanaf drie andere vervoermiddelen ontvreemd. Deze cijfers zijn gebaseerd op aangiftes in die periode.

In 2023 komt er een bewaakte fietsenstalling bij het station. Daar is straks naast cameratoezicht ook zogenaamd “warm toezicht”. Dat wil zeggen dat er mensen aanwezig zijn. De komst van deze bewaakte stalling zal vanaf volgend jaar een structurele bijdrage leveren aan het voorkomen van fietsendiefstal en het toezicht op de parkeergarage bij station Sassenheim verbeteren, zo laat de burgemeester de raad weten.

Advertentie