
TEYLINGEN/WARMOND, 28 maart 2025 – Er is een brief van het college bij de gemeenteraad gearriveerd waarin het college aangeeft welke lessen er zijn getrokken uit de mislukte aanbesteding van pachtgronden. Het proces leidde tot veel maatschappelijke onrust. De betrokken agrariĆ«rs werden hard geraakt. Teylingen kwam op een negatieve manier landelijk op de kaart te staan. Archieffoto
In februari beloofde het college de raad met een overzicht te komen van de geleerde lessen, terugkijkend op de gevoerde openbare selectieprocedure. Dat is nu aan de raad toegezonden. Je kunt hier het totale overzicht lezen.
Het college zegt onder andere dat ze zich onvoldoende bewust geweest van wat de effecten van het Didam-arrest zouden kunnen zijn bij het verpachten van de gronden. Eventueel maatwerk is niet overwogen en “het college als geheel heeft vooraf geen commitment uitgesproken over het proces en de selectiecriteria”, zo lezen we op de website van de gemeente.
Daarnaast had het hele proces transparanter en zorgvuldiger doorlopen moeten worden.
Ook in de interne samenwerking rammelde het. “De openbare selectieprocedure is opgepakt als regulier werk, waarbij het grotere totaalbeeld onvoldoende is meegenomen. Er is te verkokerd gekeken, op een inhoudelijk en een procedureel spoor, terwijl er een samenhang was met diverse beleidsterreinen. Daar is te weinig rekening mee gehouden”, aldus het college. De reikwijdte van het proces was niet scherp in beeld en onvoldoende geborgd.
Het college signaleert verder dat er sprake is geweest van een tunnelvisie in de communicatie met de boeren. Er zijn volgens hen signalen gemist waarop aangeslagen had moeten worden. De gemeente had gevoeliger moeten zijn voor geluiden van stakeholders over de procedure en de mogelijke effecten. “Het is alsof op verschillende frequenties (systeemwereld versus
leefwereld) met elkaar gepraat werd.”
Op 13 mei 2025 wordt in de commissie ruimte gesproken over een voorgestelde vervolgaanpak.