
TEYLINGEN, 4 september 2024 – Teylingen krijgt een woonfonds waaruit de financiĆ«le middelen beschikbaar worden gesteld voor de bouw van betaalbare koop- en huurwoningen. Het gaat om woningen in het zogenaamde “middensegment” met een koopprijs (vrij op naam) tot 390.000 euro of een huurprijs tot 1165,82 euro. De bouw van dit soort woningen zou de doorstroming moeten gaan bevorderen. Archieffoto Hubert Heuzen
Zo zouden mensen dan bijvoorbeeld gemakkelijker vanuit een sociale woning naar een goedkope koopwoning of een net iets duurdere huurwoning kunnen. Iets dat op dit moment heel moeilijk is omdat er weinig woningen in dit “middensegment” van de markt zijn. Ook starters die gezien de hoogte van hun salaris net niet in aanmerking komen voor een sociale woning, kunnen in dit middensegment terecht wanneer er meer betaalbare woningen komen. Bovendien kunnen mensen ook nog gebruik maken van de bestaande gemeentelijke starterslening (50.000 euro), waardoor er gemakkelijker een hypotheek te krijgen is.
In de commissie ruimte, die gisteren over het woonfonds vergaderde, werd duidelijk dat het voorstel om 4 miljoen euro voor de bouw van dergelijke woningen te reserveren straks als hamerstuk in de gemeenteraad zal arriveren, tenzij er nog beren op de weg bij het CDA-fractie komen, want de leden daarvan willen het stuk nog even onderling bespreken. Dat het zeer waarschijnlijk uiteindelijk een hamerstuk wordt zou niet verwonderlijk zijn, want het plan om een woonfonds op te richten was eigenlijk al afgesproken tijdens de coalitie-onderhandelingen.
Vooralsnog gaat het nu over het reserveren van die vier miljoen euro. Als er plannen zijn waaraan dit geld goed besteedt kan worden, zal de raad per plan beoordelen of er gemeenschapsgeld aan besteedt kan worden of niet. Het geld kan vooralsnog voor allerlei projecten worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor flexwonen, voor verduurzamen, voor woonvormen voor ouderen, noem maar op. Volgens wethouder Volten kijkt men vooralsnog heel breed, als het geld maar terecht komt in woningen in dat middensegment. Want daar zit de markt goed klem. Het wordt min of meer experimenteren, onderzoeken wat er gebeurt en bekijken hoe de doorstroming met deze financiĆ«le injectie op gang komt. Iedere aanvraag voor geld uit het woonfonds wordt voorgelegd aan de raad. Een deskundig bureau kijkt met de gemeente mee of er niet per ongeluk een vorm wordt gekozen die als “staatssteun” kan worden bestempeld. Hetzelfde bureau kijkt ook of ontwikkelaars de regeling wel goed gebruiken. Raadsleden maken zich daar best wel zorgen over. Het gesprek ging ook over de kans die men loopt dat ontwikkelaars toerekenen naar een gat in hun begroting.
De vier miljoen van het woonfonds wordt aangevuld met geld dat de gemeente ontvangt vanuit de in Teylingen van kracht zijnde antie-speculatieregeling. Daarin staat dat kopers van woningen tenminste tien jaar lang zelf in de gekochte woning moeten blijven wonen. Eerder verhuizen mag, maar dan moeten ze een deel van de door hen gemaakte winst aan de gemeente afstaan. Dat deel wordt in de loop van de jaren minder en staat na tien jaar op nul.
Van verreweg de meeste fracties is duidelijk dat ze voor het voorstel zijn. Het CDA bespreekt het plan nog een keer en twee kleine partijen zien het niet zo zitten. De partij voor Teylingen (Joep Derksen) vraagt zich af of er niet gewoon een slimme manier is om goede en betaalbare woningen te realiseren zonder “direct met de portemonnee te zwaaien”. Forum voor Democratie (Milan Schenk) wil het geld niet inzetten voor verduurzaming omdat het dan niet ten goede komt aan het oplossen van het woonprobleem, maar aan het oplossen van het volgens hem niet bestaande klimaatprobleem. Hij bespreekt nog in de fractie of ze voor of tegen stemmen in het geval het woonfonds toch nog van hamerstuk naar bespreekstuk gaat voor de raadsvergadering van 26 september.