Restauratieprijs bollenschuur Floris Schoutenstraat

SASSENHEIM, 18 september 2023 – De oude bollenschuur aan de Bijdorpstraat 41 heeft van de Stichting Oud Sassenheim (SOS) de Restauratieprijs 2023 gekregen. Die bestaat uit een muurschildje dat op 13 oktober wordt onthuld en een bijbehorende oorkonde. Het pand is door de restauratie voor sloop behoed. Foto SOS

Het pand is in 2022 door de toenmalige eigenaars, de gebroeders S. en K. Gouverneur, grondig gerestaureerd en verbouwd tot twee appartementen. De bollenschuur is in 1930 gebouwd achter het bijbehorende woonhuis aan de Floris Schoutenstraat 42 en vormde hiermee een geheel. De oorspronkelijke eigenaar is de narcissenkweker Teun Vos. Ontwerper van het pand is de heer A. van Nieuwkoop uit Sassenheim. Teun Vos verkocht het pand aan Jos van der Zijden, die het op zijn beurt in 2021 verkocht aan de gebroeders Gouverneur.

De bollenschuur was in 2021 nog in vrijwel originele staat, met veel authentieke details, zowel aan de buitenkant als van binnen. Het exterieur is zo goed mogelijk behouden. De gevelindeling van het gebouw is in de loop der tijd iets gewijzigd, maar dit heeft geen afbreuk gedaan aan het authentieke en herkenbare karakter van de bollenschuur. De SOS waardeert het dat het pand behoed is voor de sloop en toegevoegd kan worden aan het toch al schaarse bestand van gerestaureerde oude bollenschuren. De streekcultuur is hiermee gediend. Met het toekennen van de Restauratieprijs laat de SOS haar waardering blijken voor het renoveren en in stand houden van markante gebouwen.

De SOS Restauratieprijs wordt voor de negende keer uitgereikt. Eerder ging de prijs naar de tot wooncomplex herbestemde Kompasschool, de gerenoveerde en herbestemde bollenschuur aan Kastanjelaan 14a, de gerenoveerde woonhuizen Parklaan 1 en Van Pallandtlaan 24 en vier gerenoveerde panden aan de Hoofdstraat: het Uphoffwinkelpand, het Oude Postkantoor, het pand van makelaarskantoor Heemborgh en Villa Nancy.