Schildersmuseum herleeft bij SOS: van potmolen tot ladderbord

SASSENHEIM, 23 mei 2023 – In de Coy, het verenigingsgebouw van de Stichting Oud Sassenheim (SOS), herleeft tijdelijk het Sikkens Schildersmuseum dat tot eind 2022 gevestigd was in het voormalige gemeentehuis aan de Wilhelminalaan. Foto SOS

De SOS heeft van AkzoNobel een deel van de oude inventaris mogen lenen. Veel Sassenheimers zijn bekend met ‘De Sikkens’, dat zich in 1939 in Sassenheim vestigde en met 80 werknemers overkwam uit Groningen. Oud-werknemers en hun familie bewaren mooie herinneringen aan de fabriek en de jaarlijkse personeelsfeestjes. De sociale cohesie was groot, al was het voor de Sassenheimers even wennen aan die ‘Gruningers’.

De expositie gaat over de ontwikkeling van de vroegere Sikkens Lakfabrieken Sassenheim en laat een beeld zien van de vele kwaliteitsproducten die het bedrijf groot gemaakt hebben. Foto’s van productieprocessen, laboratoria, fabrieksterreinen en werknemers tonen de expansie van het bedrijf. De expositie gaat voornamelijk over de periode van 1939 tot 1969 toen de Sikkens Groep opging in het Akzo concern dat later onderdeel werd van AkzoNobel.
Er is op de tentoonstelling ook veel schildersmateriaal te zien en uiteraard ontbreken de foto’s van de grote brand in 1968 niet. Van tijd tot tijd zal er een lezing worden georganiseerd en zullen werknemers van AkzoNobel en oud-werknemers worden uitgenodigd de tentoonstelling te bezoeken.

De expositie ’Sikkens Lakfabrieken Sassenheim’ wordt tijdens de SOS inloop op donderdag 1 juni om 11.30 uur geopend. De Sikkens expositie is de komende maanden elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. De Coy, Kagerdreef 72.