Teylingen presenteert sobere kadernota

TEYLINGEN, 17 juni 2024 – (MET VIDEO) Alhoewel de gemeente Teylingen voor volgend jaar nog een sluitende begroting weet te presenteren, wordt er in de kadernota met enige zorg naar de jaren daarna gekeken. Het Rijk heeft vanaf 2026, ook wel het zogenaamde ravijnjaar genoemd, forse bezuinigingen op bijdragen aan gemeenten aangekondigd. En dat terwijl de gemeenten wel steeds meer taken krijgen.

Wethouder Marlies Volten van Financiƫn verwacht dat het na volgend jaar dan ook lastiger gaat worden om het huishoudboekje van de gemeente rond te krijgen. Voor 2026 t/m 2028 worden tekorten van meer dan 3 miljoen euro verwacht. Volten presenteert dan ook een sobere kadernota, waarin geen nieuwe investeringen zijn opgenomen.

Daarbij speelt ook de komst van het nieuwe kabinet een rol. Het is voor Teylingen en de andere gemeenten nog onduidelijk wat ze van de nieuwe regering kunnen verwachten. De formerende partijen in Den Haag hebben bijvoorbeeld de spreidingswet weer ter discussie gesteld. Maar Teylingen gaat vooralsnog door met de voorbereiding van de opvang van vluchtelingen. Alhoewel de VVD, de partij van wethouder Volten, dinsdagavond in een commissievergadering met een motie komt om deze voorbereidingen ‘on hold’ te zetten.

Om de begroting na 2026 toch sluitend te krijgen wil het college kijken naar de taken van de gemeenschappelijke regelingen. Hierin pakken gemeenten uit de regio gezamenlijk bepaalde taken op. Maar volgens wethouder Volten kun je er ook voor kiezen bepaalde taken niet meer te doen. Of bijvoorbeeld minder uren af te nemen bij de Omgevingsdienst West-Holland die de kwaliteit en veiligheid van de leefomgeving in de regio Holland Rijnland bewaakt.

Welke keuzes er daadwerkelijk gemaakt worden is aan de gemeenteraad. Die vergadert op 4 juli over de kadernota.