Theo Warmerdam benoemd tot Seigneur du Remoudou

AYWAILLE / WARMOND, 4 september 2023 – Bij het jaarlijkse Fête du Fromage op het kasteel Harzé in de Luikse plaats Aywaille werd Theo Warmerdam van zuivelboerderij De Sophiahoeve ingehuldigd door het kaasgilde ‘De Koninklijke Heerlijkheid Remoudou’ (‘la Royale Seigneurie de Remoudou’). Foto PR

Het gilde van de makers van Hervé-kaas noemt hem een geestverwant, die zich ook inzet voor behoud en promotie van een eeuwen oud streekproduct.
De kaasmakers uit het Land van Hervé, vlak over de grens van Zuid-Limburg, verenigden zich in 1960 in het gilde om samen met ambassadeurs de historie van hun kaas levend te houden en de gastronomische rijkdom uit te dragen. In ceremonieel historisch tenue houden ze tijdens het Fête du Fromage hun jaarlijkse bijeenkomst.

Eregast
BoerenLeidse-producent Theo Warmerdam, zelf 12e generatie kaasmaker, werd dit jaar door het gilde als eregast uitgenodigd. Met een lofrede werd hij benoemd tot Seigneur du Remoudou, “omdat u net als wij bent, respect hebt voor kaastradities, bezorgd bent over het welzijn van uw medeburgers, liefhebbers van uw regio en uw dieren, en u nog lang wilt doorgaan met de vervaardiging van deze producten die belangrijk voor u zijn”.

Mooie erkenning
Theo Warmerdam beschouwde het als mooie erkenning voor zijn kaas en zijn werk: “Om hier als eregast te worden uitgenodigd op het mooie kasteel van Harzé is al leuk, maar zo’n erkenning geeft het nog extra glans. En het is mooi om te merken hoe je als kaasmakers onderling elkaars taal niet echt hoeft te spreken om elkaar toch goed te verstaan”.