Tiny house van KTS gaat in verkoop

VOORHOUT, 25 mei 2023 – Het tiny house van Teylingen College KTS in Voorhout gaat worden verkocht. Eindexamenleerlingen van de afdeling techniek hebben de afgelopen drie schooljaren waardevolle praktijkervaring opgedaan bij het bouwen van dit volwaardige mini huisje. Foto Goedhart Makelaars
Het tiny house is gebouwd en afgewerkt door drie lichtingen vierdejaars leerlingen van de niveaus basisberoepsgerichte-, kaderberoepsgerichte- en theoretische leerweg, met de uitstroomprofielen BWI (Bouwen, Wonen en Installeren) en PIE (Produceren, Installeren en Energie).

Het is een complete woning – gebouwd op een trailer – met een keuken die van alle gemakken is voorzien, een badkamer met wc, een CV-installatie en aansluitingen voor het elektriciteitsnet en de riolering. Hierdoor zijn alle technieken aan bod gekomen, die in de praktijk ook worden toegepast bij het bouwen van een huis. Het tiny house-project is daarom bij uitstek geschikt om leerlingen enthousiast te maken voor de bouw- en techniekbranche. Stefan Loos, docent op de KTS: “Met dit project kunnen leerlingen levensecht leren; ik ben er zelf heel enthousiast over en de leerlingen zijn dat ook. Ze gaan er echt voor en dat het tiny house uiteindelijk verkocht wordt, motiveert ze enorm”. Leerling Robbin Zandbergen beaamt dat: “Dit is een heel andere ervaring dan het maken van opdrachten achter de werkbank; zo doe je echt wat, het tiny house wordt echt verkocht – dat is het leukste hiervan!”.
Het tiny house-project is niet alleen van waarde om praktijkervaring op te doen, maar het maakt de leerlingen ook bewust van duurzaamheid. Onlangs kwam het tiny house dan ook voorbij in ‘Bo springt op groen’, een reportagereeks over duurzaamheid van de omroep van de Bollenstreek.

Bestemming
Het tiny house staat momenteel te koop bij een makelaar. Potentiële kopers kunnen een bod doen en moeten daarbij ook een motivatiebrief inleveren. De KTS vindt het namelijk belangrijk dat het tiny house een maatschappelijk verantwoorde bestemming krijgt. De opbrengst gaat naar het volgende project van de afdeling techniek: een tiny restaurant. Dit wordt weer een gezamenlijk project voor BWI- en PIE-leerlingen. Dit keer komt de opdrachtgever van de KTS: de afdeling horeca.
Voordat het tiny house het terrein van de KTS zal verlaten met de nieuwe eigenaar, zal het gepresenteerd worden tijdens een kijkdag, waarop uitleg wordt gegeven over het bouwproces en er uiteraard ook een rondleiding mogelijk is.

Advertentie