Warmelda blijkt bijzonder schilderij van Marinus Heijnes in bezit te hebben

WARMOND, 15 juni 2023 – Bij de voorbereiding van een tentoonstelling van het Historisch Genootschap Warmelda is een bijzonder schilderij opgedoken van Marinus Heijnes, de kunstschilder die vooral bekend werd als Kaagschilder. Het gaat om een schilderij van een zeppelin boven de Kagerplassen, dat gemaakt zal zijn op 13 oktober 1929. Dat blijkt uit nader bestudering van het schilderij dat al meerdere jaren in het bezit was van Warmelda.

Heel Nederland was op 13 oktober 1929 in rep en roer, het luchtschip ‘Graf Zeppelin’ maakte een promotietocht over Nederland. Bij een werf in Zuid-Duitsland waren passagiers aan boord gegaan en het kolossale luchtschip was boven Delfzijl Nederland binnen gekomen. Niet boven Nijmegen, zoals oorspronkelijk het plan was. Door het weer werd de route in omgekeerde richting afgelegd. De reuzensigaar vloog in één dag een rondje over steden als Groningen, Leeuwarden, Arnhem en Breda. Daarna ging de reis via Rotterdam en Leiden over de Kagerplassen naar Amsterdam waarna het via Utrecht en Nijmegen weer naar Duitsland vertrok.

Foto’s
Vrijwel alle kranten stonden die week bol van artikelen over de zeppelin. Naast alle landelijke kranten toonden ook veel regionale kranten foto’s van de zeppelin boven hun stad. In het Leidsch Dagblad van 12 oktober 1929 lezen we op de voorpagina: “Ongetwijfeld zullen morgen vele amateur-fotografen een foto trachten te maken van de Zeppelin bij zijn vlucht over onze stad. Elke foto, die maandagmorgen a.s. voor 11 uur in ons bezit is, zullen we bij opname in ons blad met vijf gulden honoreren”. Onderstaande foto van de zeppelin boven Warmond werd afgedrukt op 14 oktober en zal de beloning hebben verdiend.

De zeppelin was net terug van een tocht van 50.000 kilometer rond de aarde en beloofde de nieuwe luxueuze manier van reizen te worden. De met waterstof gevulde “sigaar” was een groot succes, tot de catastrofale vlucht in 1937 van de “Hindenburg” die boven New York in brand vloog.

Kagerplassen
Kunstschilder Marinus Heijnes, woonachtig op Kaageiland, zal getuige zijn geweest van het overvliegen van de zeppelin boven de Kagerplassen. Heijnes schilderde vrijwel altijd op locatie, vanuit zijn bootje of ergens aan de oever van het Kagermeer. Hij schilderde niet alleen de zeppelin maar ook de zeilbootjes op het water en de vliegtuigjes die om de zeppelin zwermden. Aan de vliegtuigjes op zijn schilderij kun je zien dat hij onvoldoende tijd heeft gehad om van deze goed te bestuderen. Hij schilderde ook wat huizen en een kerktoren aan het water. Vermoedelijk is dat een vrije interpretatie van de kerk van Sassenheim, die immers niet aan het water staat.

Sassenheimse passagiers
Aan boord waren 30 passagiers, waarvan 23 Nederlanders. Daaronder ook zes inwoners uit Sassenheim: het gezin Koning en het echtpaar Arentshorst. De tocht was vanwege het slechte weer enkele dagen uitgesteld en zodoende kwam het luchtschip tijdens de zondagochtend over Warmond. Daar kwamen alle priesterstudenten van de seminarie naar buiten om de zeppelin te bewonderen. En niet alleen zij: de hele RK kerk van Warmond was leeg gelopen. Het verhaal gaat dat de dominee in Sassenheim ernstig verongelijkt was dat zijn kerkdienst voor de zeppelin moest worden onderbroken om naar de Sassenheimse passagiers te zwaaien.

Restauratie
Het schilderij van Marinus Heijnes was hard aan een schoonmaakbeurt toe. Het werk was vermoedelijk lange tijd in bezit van gemeente Sassenheim, waar ambtenaren jarenlang hun nicotine over het schilderij hebben uitgeblazen. Het schilderij had ook enkele ernstige deuken. Na de samenvoeging tot de gemeente Teylingen heeft Historisch Genootschap Warmelda het schilderij in 2013 in bezit gekregen. Dankzij volledige sponsoring door het restauratieatelier van Prins Lijsten in Sassenheim zijn de oorspronkelijke kleuren weer zichtbaar en is het schilderij weer zoals het door de kunstschilder is bedoeld. Het gerestaureerde schilderij zal van september tot december in Warmelda (Herenweg 84, Warmond) topstuk zijn op de tentoonstelling Virtuoze Kagerplassen, samen met zo’n 40 andere kunstwerken die Marinus Heijnes op of rond de Kagerplassen heeft geschilderd. Meer informatie: marinusheijnes.nl