Watersportseizoen geopend: kleumen in de polder

WARMOND, 9 april 2022 – “Daar gaatie weer” riepen de aanwezigen en sloegen een mokje Kaagwater achterover. Daarmee werd het watersportseizoen 2022 vrijdagmiddag officieel geopend onder de Jeneverboom op de dijk van de Hemmeerpolder. Foto’s Henk Keijzer

Maar voor het zover was, waren er nog wat andere dingen te regelen. Het Genootschap de Jeneverboom, dat de opening organiseert, gaf bij monde van voorzitter Rolf de Vriend diverse sprekers het woord. Daarnaast werden er twee prijzen uitgereikt. Dat alles in een stevige koude wind en een drassige kletsnatte polder. Natte voeten en het kippenvel zelfs op je gezicht. Met shantymuziek van het Schippertjeskoor op de achtergrond.
Onder de aanwezigen waren burgemeesters van gemeenten rond de Kagerplassen, de commissaris van de Koning, tal van prominenten uit de watersportwereld, vertegenwoordigers van watersportorganisaties en bestuurders van verenigingen die watergerelateerde evenementen organiseren.

Sloepieprijs voor Alrijne
Tijdens het evenement werd de Sloepieprijs uitgereikt. Een prijs van de gemeente, die in samenwerking met de Koninklijke Watersportvereniging De Kaag, wordt uitgereikt aan een talentvolle jonge watersporter. Maar vanwege corona kon er geen talent worden voorgedragen, er waren immers geen wedstrijden. Datzelfde coronavirus zorgde er echter wel voor dat de mensen in de zorg keihard werkten. En dat was aanleiding voor de Koninklijke Watersportvereniging om, toen het even wel mocht, te gaan zeilen met de kinderen van zorgmedewerkers van Alrijne. Daarom werd besloten de Sloepieprijs uit te reiken aan de helden van de zorg. Hij krijgt een jaar lang een plaatsje in het ziekenhuis. Max van Dijk, die de zeildagen voor de kinderen van zorgmedewerkers regelde, nam de prijs in ontvangst uit handen van Max Blom van de Koninklijke Watersportvereniging.

Kaagwaterpenning voor Maarten de Groot
Het Genootschap de Jeneverboom, kent ook een eigen prijs: de Kaagwaterpenning. Die is bestemd voor mensen die veel voor de watersport betekenen. Dit jaar was hij voor Maarten de Groot uit Kaag, de drijvende kracht achter ijszeilvereniging De Robben en de Schippertjesdag met zeilwedstrijden vanuit Kaag. Hij was blij verrast en vertelde dat hij recent nog met 74 ijszeilers naar Zweden was afgereisd voor wedstrijden. De Groot kreeg de penning uit handen van de nieuwe burgemeester van Kaag en Braassem, Astrid Heijstee.

Overige wapenfeiten
Carpentier Alting, voorzitter van het Ondernemers Platform Hollandse Plassen, meldde dat deze promotieorganisatie tien jaar bestaat en recent een leuke subsidie heeft ontvangen voor de promotie van het plassengebied, die uiteraard gaat worden ingezet. Ook de Teylingse wethouder Hooij en de Oegstgeestse burgemeester Jaensch gaven aan hard te werken aan het op de kaart zetten van het gebied. Binnen het intergemeentelijk overlegorgaan Hollandse Plassen is bijvoorbeeld recent overeengekomen dat er laadpalen langs het water komen. Dit ter bevordering van het elektrisch varen.
Max Blom van de Koninklijke watersportvereniging kondigde aan dat zijn vereniging dan toch eindelijk dit jaar het 100-jarig bestaan kan gaan vieren. Vanwege corona kon dat eerder niet doorgaan.
De Stichting Promotie Warmond aan de Kaag ten slotte, introduceerde houten borden waarop de afstand tot Warmond staat aangegeven. Burgemeester Breuer kreeg de eerste. Zij zal het bord meenemen naar haar vakantiebestemming en dat daar plaatsen. Er stond “Warmond 1788 km” op. Rara, waar gaat de burgemeester heen?

De nieuwe Jeneverboom
Vorig jaar sneuvelde de Jeneverboom. Dit door schimmel aangetaste baken van de Hemmerpolder hield het niet tijdens de storm. In september doopte burgemeester Breuer een nieuwe boom die het heel goed doet dankzij de twee liter Kaagwater waarmee zij hem doopte, zo liet Breuer weten.
Maar dan was er natuurlijk nog die oude omgewaaide boom. Kweker Marco van Noort had er direct 250 stekjes van gemaakt, maar de meeste gingen dood omdat de boom schimmel had. Onder de nieuwe boom meldde Van Noort dat hij vijf stekken had die het goed deden. En daarna ontstond discussie. Moet er te zijner tijd een nazaat van de vorige boom worden geplant of blijft de nieuwe staan?
Het hout van de oude boom is bewaard en wordt nu, onder aanvoering van het Genootschap de Jeneverboom, verwerkt in onderzettertjes en kaasplankjes.

De bijeenkomst werd afgesloten met een traditionele gezamenlijke maaltijd bij restaurant La Croute.

Advertentie