Woonunits arbeidsmigranten: vertrouwen Oranjebuurt in ernstige mate geschonden

SASSENHEIM/VOORHOUT, 10 oktober 2024 – Het Actiecomité Plan Boerderij uit de Sassenheimse Oranjebuurt, heeft een brief aan wethouder Volten gestuurd waarin zij zeggen dat hun vertrouwen in ernstige mate is geschonden. Aanleiding voor deze conclusie zijn de stukken over de voorgeschiedenis van de plannen om 100 woonunits voor arbeidsmigranten te realiseren aan de Van den Berch van Heemstedeweg in Voorhout. Archieffoto Hubert Heuzen

Het comité had deze stukken opgevraagd in het kader van de Wet Open Overheid. Na bestudering ervan concluderen zij dat de wenselijkheid van realisering van deze plannen nooit ter discussie heeft gestaan. Volgens het comité is er sinds mei vorig jaar intensief samengewerkt tussen de gemeente en de inititatiefnemer van dit huisvestingsproject. Die samenwerking was er volgens hen ook op gericht om bezwaren en belemmeringen vroegtijdig weg te nemen en te omzeilen. En in juli was nog verteld dat er alleen contacten waren geweest over de procedures.

De bewoners signaleren ook dat de gemeente de initiatiefnemer heeft geadviseerd. Citaat uit hun brief: “Een bijzonder saillant detail is het advies van de gemeente om de bijeenkomst van bewoners van onze buurt in juni niet te zwaar aan te zetten en te beperken tot een inloopbijeenkomst zonder uitdrukkelijke presentatie. Een advies dat -gezien de aard van de plannen- geheel in strijd is met het kort tevoren door de gemeenteraad vastgestelde beleid voor participatie.”

Reactie gemeente
Tot nu toe is er nog geen sprake van een ingediend plan of aanvraag bij de gemeente, noch van enige toezegging, zo laat de gemeente in een reactie weten. In een gesprek heeft men toegelicht hoe binnen de nieuwe Omgevingswet het proces verloopt van intiatief tot eventueel plan. Volgens de gemeente is bij inwoners rondom die nieuwe wet nog onduidelijkheid. Dat speelt landelijk.

De initiatiefnemer van dit project wil onderzoeken of huisvesting voor arbeidsmigranten haalbaar is op deze plek. Daarom heeft hij, zo zegt de gemeente, aan hen gevraagd wat er mogelijk was en wat er nodig was om tot een eventueel plan te komen. Daarvoor hebben inderdaad mailwisselingen en gesprekken plaatsgevonden, met name tussen de initiatiefnemer en medewerkers. De nieuwe Omgevingswet vraagt van een gemeente om een positieve grondhouding en het denken vanuit: ‘Ja, mits’.

Het initiatief voor de migrantenhuisvesting ter plekke is binnen het geldende omgevingsplan niet haalbaar, zo laat de gemeente weten. Maar de wet biedt mogelijkheden om van die regels af te wijken. Daarvoor moet een heel proces worden doorlopen door de initiatiefnemer, inclusief participatie met omwonenden. En dat allemaal nog voordat er een plan wordt ingediend of een aanvraag wordt gedaan bij de gemeente. Dit alles om uiteindelijk tot een advies van de gemeenteraad te kunnen komen en pas daarna tot een eventueel besluit bij het college van B&W.

Lees hier de brief van het comité