Zilveren Barensteel voor Gerard Rutgrink: “Met hart en ziel”

VOORHOUT, 9 september 2023 – Gerard Rutgrink, beheerder de ruïne van Kasteel Teylingen, heeft vandaag uit handen van wethouder Wietsma de Zilveren Barensteel ontvangen voor zijn vrijwilligerswerk. Foto’s Mariska de Graaff

Wietsma noemde Rutgrink “de kasteelheer van Teylingen” en zei dat het thema van de Open Monumentendag “Met hart en ziel” hem op het lijf geschreven was. Rutgrink was merkbaar overdonderd door het feit dat hij de Zilveren Barensteel kreeg. Na de uitreiking was er voor alle aanwezigen alcoholvrije champagne en een lekker hapje.

Tien jaar geleden heeft Gerard Rutgrink samen met een groepje vrijwilligers de handen ineengeslagen om het beheer van Kasteel Teylingen over te nemen van de Kastelenstichting Holland en Zeeland. Rutgrink was daarvoor al een aantal jaar beheerder van Kasteel Teylingen namens de Kastelenstichting Holland en Zeeland.
Naast zijn vrijwilligerswerk voor Kasteel Teylingen is hij ook vrijwilliger en bestuurslid van Park Rusthoff. De algehele supervisie van het onderhoud van het park ligt in zijn handen. Als erkend hovenier is dat een taak die prima bij hem past.
Rutgrink is ook lid van de Rotary Sassenheim. Lid zijn van de Rotary betekent dat je dienstbaar wilt zijn aan de samenleving en dit in de praktijk ook zichtbaar wilt maken. Door het deelnemen aan projecten en/of het werven van fondsen hiervoor heeft Rotary Sassenheim al veel voor de lokale en internationale gemeenschap kunnen doen.
Ten slotte is Rutgrink sinds kort ook nog vrijwilliger bij Stichting Kringloop Herenstraat 63 te Voorhout.

De Zilveren Barensteel, een zilveren opsteker in de vorm van de Barensteel uit het wapen van Teylingen, kan worden toegekend aan mensen of instellingen die zich belangeloos verdienstelijk hebben gemaakt voor – één van de kernen van – Teylingen, door persoonlijk initiatief een positief effect hadden op de leefomgeving of een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan maatschappelijke ontwikkeling.