Zilveren Barensteel voor Piet van der Vooren

VOORHOUT/WARMOND, 17 november 2023 – Vanmorgen heeft burgemeester Breuer de Zilveren Barensteel opgespeld bij Piet van der Vooren, voor zijn beroepsmatige en vrijwillige inzet voor de media en de politiek. De uitreiking vond plaats in de trouwzaal van het bestuurscentrum. Foto’s Mariska de Graaff

Van der Vooren heeft zich vele jaren ingezet voor de verslaglegging van het nieuws in de Bollenstreek, zowel voor de lokale kranten als voor Omroep BO. Zo was hij initiatiefnemer van “de Teylinger” en later ook redacteur. Van der Vooren was ook medeoprichter van en gastpresentator bij Omroep Rijnland, later Holland Centraal. Daarnaast was hij gedurende tien jaar betrokken bij de persalarmregeling Politie en Pers regio Hollands Midden. Van 1981 tot 2002 adviseerde hij de gemeente Warmond over de kabeltelevisie en lokale omroep. Van der Vooren was in de jaren tachtig oprichter en secretaris van de Vereniging Algemene school Warmond. Daarnaast heeft hij zich als vrijwilliger ingezet in diverse besturen op het gebied van media en politiek.

Bij Omroep BO hield hij zich – als vrijwilliger – bezig met het volgen en verslaan van politieke vergaderingen. Voor de politieke verslaglegging waren (en zijn) weinig vrijwilligers te vinden. Hij woonde jarenlang onder meer de commissie- en raadsvergaderingen van de gemeente Teylingen bij. Van der Vooren heeft zijn activiteiten als politiek verslaggever medio 2023 beëindigd.

In haar speech meldde de burgemeester onder andere Van der Vooren nog altijd een betrokken inwoner is en ook zonder morren vanochtend verscheen. Hij was met een smoes naar het gemeentehuis gelokt. Breuer: “Jouw blijvende betrokkenheid blijkt uit het feit dat je hier zonder morren verschijnt als wij jou uitnodigen om eens te praten over de lokale journalistiek. Bereidwillig als altijd om mee te denken vanuit die enorme bron van kennis: jouw jarenlange ervaring als verslaggever”.

Verder blikte zij onder andere terug op haar eerste kennismaking met Van der Vooren  die plaatsvond toen zij net tot burgemeester was benoemd. “Ik kan mij onze eerste ontmoeting nog herinneren. Dat was in mijn vorige gemeente Je reisde af maar Werkendam om mij te interviewen. Ik vond dat heel bijzonder maar jij zei met een stalen gezicht: “Zo doen wij dat in Teylingen”. Ook kan ik je uittekenen achter de perstafel: altijd alert, de ene keer met een verbaasde uitdrukking om wat er rond de vergadertafel of in de raadszaal speelde, dan weer met pretlichtjes in je ogen. De waardering die wij hebben voor het feit dat jij jarenlang onze vergaderingen hebt bijgewoond is groot”.