Samenscholingsverbod op Gemeentehaven en Koudenhoorn na aanslag op woonboot

WARMOND, 5 november 2018 – Burgemeester Breuer heeft maandagmiddag een samenscholingsverbod afgekondigd voor het gebied rondom de gemeentehaven, het recreatie-eiland Koudenhoorn en de daarbij behorende wateren. Daarnaast is er de komende twee weken cameratoezicht op de gemeentehaven. De maatregelen volgen op de explosie zondagavond bij een woonboot aan de gemeentehaven en langdurige overlast, bedreigingen en diefstallen op en rond het recreatie-eiland Koudenhoorn.

Het samenscholingsverbod houdt in dat groepen van twee of meer personen, die zich overlastgevend, orde verstorend, intimiderend of bedreigend gedragen niet samen mogen scholen. Het verbod geldt voor de Gemeentehaven (zijnde het gebied ingesloten door de Dorpsstraat te Warmond en de Jan Steenlaan te Warmond) en het recreatie-eiland Koudenhoorn (inclusief de daartoe behorende openbare wateren). Met het instellen van het samenscholingsverbod wil Breuer voorkomen dat de overlastgevers zich in groepen ophouden en men vanuit de groep orde verstorend en intimiderend gedrag vertoont. De gemeente wil hiermee ook voorkomen dat het veiligheidsgevoel verder wordt aangetast.

Afgelopen week is het proces opgestart om cameratoezicht te verkrijgen op de gemeentehaven. Vanaf morgen is dit effectief voor de duur twee weken.

Wijziging APV
Aanvullende maatregelen tegen de overlastgevers kan de gemeente pas nemen als de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is aangepast. Deze ligt nu voor ter besluitvorming in de gemeenteraad. Het voorstel is de APV aan te vullen met (onder meer) het verbod op overnachten (dan wel voor anker liggen) in voer- en vaartuigen en hinderlijk drankgebruik op openbare plaatsen en openbaar water. Dit verbod is bedoeld om te kunnen handhaven als er misbruik gemaakt wordt van de mogelijkheid tot overnachten (dan wel voor anker liggen).

De gemeente overlegt nog met ondernemers en andere belanghebbenden om te voorkomen dat de APV regels economische en recreatieve activiteiten onmogelijk maken.

Samenwerking
De gemeente werkt nauw samen met de politie en het Openbaar Ministerie rondom de Koudenhoorngroep en de overlast die ervaren wordt. De politie onderzoekt op dit moment de toedracht van de explosie bij de woonboot aan de gemeentehaven. Burgemeester Carla Breuer heeft vanochtend direct contact gehad met de bewoner van de woonboot. Zij kan de onrust en zorg van inwoners goed begrijpen en zoekt regelmatig contact met diverse ondernemers en inwoners. De gemeente werkt nauw samen met de politie en het openbaar ministerie om er voor te zorgen dat het gevoel van veiligheid weer terugkeert.

Getuigen van de aanslag op de woonboot of van voorvallen of incidenten die te maken hebben met een verstoring van de openbare orde kunnen gemeld worden bij de politie via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Zie ook: